1. neskladujte je příliš dlouho
Obecně platí, že šampaňské by nemělo být starší než jeden rok. Skladováním totiž ztrácí na své ovocné chuti a jemnosti. Proto radíme – lahve šampaňského neschovávejte, ale otevřete si je co nejdříve od zakoupení.
2. vychutnávejte
Šumivá vína a šampaňské chutnají lépe, pokud byla dostatečně vychlazena ještě před svým otevřením – ideálně pokud jsou chlazena alespoň přes noc. V tom Vám může pomoci stále oblíbenější domácí vinotéka. Věříme, že si na našich stránkách z širokého sortimentu dokáže vybrat opravdu každý.
3. buďte opatrní při otevírání
Jakmile odstraníte ochranný drátěný košík z korku, měli byste mít lahev neustále pod kontrolou. Tlak v lahvi šampaňského může být až čtyřikrát vyšší než tlak vzduchu v pneumatice automobilu a korek může vystřelit rychlostí až 50 km/hod!
4. točte lahví ne korkem
Jak poznáte profesionální otevření lahve? Většina lidí má tendenci držet pevně lahev a točit korkem. Zkušení drží pevně korek a točí lahví.
5. držte lahev pod úhlem
Držení lahve pod úhlem při otevírání zvětšuje povrchovou plochu vína v hrdle lahve. Tlak je proto uvolněn s větší lehkostí, čímž se minimalizuje šumění vína.
6. „pfsst“ nebo „pop“
I když to přispívá k slavnostní atmosféře, je lepší se vyhnout otevírání vysoce kvalitních šumivých vín s hlasitým „pop“, namísto toho uvolňujte korek pomalu, abyste slyšeli jen slabé „pfsst“.
7. ve vyšší úzké sklenici vynikne chuť
K podávání šumivých vín se nejlépe hodí vyšší a úzká sklenice ve tvaru uzavřenějšího květu tulipánu. Vynikne tak nejen chuť nápoje, ale udrží si i déle svou perlivost.
8. nalévejte pouze do 100 % čistých sklenic
Usazeniny vodního kamene a nečistoty uvnitř sklenic fungují jako místa, kde se rozpuštěný oxid uhličitý shromažďuje, což způsobuje, že víno nadměrně vybledne. Vždy se ujistěte, že sklenice jsou 100 % čisté a vyleštěné.
9. nalévejte pod úhlem
Zvedněte sklenici a lijte šumivé víno nebo šampaňské pod úhlem. Snížíte tak ztrátu rozpuštěného oxidu uhličitého a perlivosti.
10. v případě skladování do druhého dne lahev dobře uzavřete
Otevřené lahve, které chcete uchovat do dalšího den, by měly být uzavřeny a skladovány při co nejnižší teplotě. Pokud nemáte speciální uzávěr na lahev šampaňského, použijte standardní zátku na víno.