10 tipů pro podávání šumivých vín a šampaňského

1. neskladujte je příliš dlouho

Obecně platí, že šampaňské by nemělo být starší než jeden rok. Skladováním totiž ztrácí na své ovocné chuti a jemnosti. Proto radíme – lahve šampaňského neschovávejte, ale otevřete si je co nejdříve od zakoupení.

2. vychutnávejte

Šumivá vína a šampaňské chutnají lépe, pokud byla dostatečně vychlazena ještě před svým otevřením – ideálně pokud jsou chlazena alespoň přes noc. V tom Vám může pomoci stále oblíbenější domácí vinotéka. Věříme, že si na našich stránkách z širokého sortimentu dokáže vybrat opravdu každý.

3. buďte opatrní při otevírání

Jakmile odstraníte ochranný drátěný košík z korku, měli byste mít lahev neustále pod kontrolou. Tlak v lahvi šampaňského může být až čtyřikrát vyšší než tlak vzduchu v pneumatice automobilu a korek může vystřelit rychlostí až 50 km/hod!

champagne

4. točte lahví ne korkem

Jak poznáte profesionální otevření lahve? Většina lidí má tendenci držet pevně lahev a točit korkem. Zkušení drží pevně korek a točí lahví.

5. držte lahev pod úhlem

Držení lahve pod úhlem při otevírání zvětšuje povrchovou plochu vína v hrdle lahve. Tlak je proto uvolněn s větší lehkostí, čímž se minimalizuje šumění vína.

6. „pfsst“ nebo „pop“

I když to přispívá k slavnostní atmosféře, je lepší se vyhnout otevírání vysoce kvalitních šumivých vín s hlasitým „pop“, namísto toho uvolňujte korek pomalu, abyste slyšeli jen slabé „pfsst“.

7. ve vyšší úzké sklenici vynikne chuť

K podávání šumivých vín se nejlépe hodí vyšší a úzká sklenice ve tvaru uzavřenějšího květu tulipánu. Vynikne tak nejen chuť nápoje, ale udrží si i déle svou perlivost.

champagne

8. nalévejte pouze do 100 % čistých sklenic

Usazeniny vodního kamene a nečistoty uvnitř sklenic fungují jako místa, kde se rozpuštěný oxid uhličitý shromažďuje, což způsobuje, že víno nadměrně vybledne. Vždy se ujistěte, že sklenice jsou 100 % čisté a vyleštěné.

9. nalévejte pod úhlem

Zvedněte sklenici a lijte šumivé víno nebo šampaňské pod úhlem. Snížíte tak ztrátu rozpuštěného oxidu uhličitého a perlivosti.

10. v případě skladování do druhého dne lahev dobře uzavřete

Otevřené lahve, které chcete uchovat do dalšího den, by měly být uzavřeny a skladovány při co nejnižší teplotě. Pokud nemáte speciální uzávěr na lahev šampaňského, použijte standardní zátku na víno.