Období svařeného vína

Svařené víno je teplý nápoj, který je tradičně vyráběn z červeného vína. Neodmyslitelně patří nejen k předvánočnímu času a vánočním trhům, ale obecně k zimním měsícům a radovánkám na sněhu. Dokáže totiž zahřát a navodit tu správnou zimní atmosféru. Pojďme si ukázat, z čeho by takové nefalšované svařené víno mělo být vyrobeno.

Nejdůležitější složkou je samozřejmě červené víno. Nemusíte hned použít to nejkvalitnější, Vaše domácí vinotéka určitě nabídne i lahvinku stolního vína, které také udělá dobrou službu. Je však důležité, aby mělo výraznou ovocitost a bylo bez třísloviny. Ta totiž může mít nepříjemný vliv na výslednou chuť po svaření. Mladá červená vína typu Dornfelder nebo Zweigelt jsou ideální, stejně tak jako mladá vína pocházející z Itálie nebo jižní Francie. 

svarene vino

Pokud jde o koření, zkuste tentokrát něco jiného než předem připravené směsi. Vytvořte si vlastní – kreativitě se meze nekladou… Použít můžete nejen tradiční skořici, hřebíček, kardamom, badyán nebo citrón, ale také například pomerančovou kůru, sušené švestky, rozinky nebo malý kousek zázvoru, který přinese do výsledné chuti zcela jiný rozměr. K doslazení svařeného vína pak raději použijte cukr třtinový namísto toho bílého.

Stále oblíbenější se pak stává také bílé svařené víno nebo nealkoholické varianty, k jejichž přípravě můžete použít pomerančový nebo jablečný džus.

Věříme, že Vás tento poctivý nápoj nejen zahřeje, ale i přesvědčí o tom, že doma vyrobený je ten nejlepší!