Sýry a víno – tandem, který nikdy nezklame

domacivinoteky.cz

Kousek sýra a sklenka vína – dvojice, která k sobě perfektně pasuje. Pro opravdové znalce a labužníky to však není o jen tak ledajakém sýru a vínu, roli hrají i ty nejmenší chuťové nuance. Pojďme se společně podívat, jaká vína a sýry lze kombinovat tak, aby to lahodilo vašim chuťovým pohárkům.  Hodit se vám to bude nejen pro příjemný večer s rodinou, ale okouzlit můžete i návštěvu.  

Sýry s výraznou kyselostí, jako je kozí nebo feta sýr, vyžadují stejně čerstvé víno s kyselejšími prvky. Proto k nim nejlépe chutnají mladší a svěží bílá vína s ovocným podtónem. Do této kategorie vín patří například Sauvignon Blanc nebo suché ryzlinky. Ale i šampaňské může dobře posloužit k jemnému zvýraznění chuti.

Měkké sýry typu Camembert nebo Brie se nejlépe hodí k ovocným a vyváženým červeným vínům bez přílišné třísloviny. Záleží však také na zralosti dotyčného sýra. Mladší měkké sýry dávají přednost mladším červeným vínům s čerstvou ovocnou chutí. Zralé sýry se zase mnohem lépe hodí k mírně vyzrálejším a komplexnějším vínům.

Polotvrdé sýry představují dokonalé spojení s dobře strukturovanými červenými víny, jako jsou Cabernet nebo Merlot. Bílkoviny v sýru totiž příjemně zjemňují a dotvářejí intenzivní chuť taninu ve víně. Tradiční sklenice červeného vína se sýrem proto v této kategorii funguje nejlépe a nejspolehlivěji.

Pikantní povaha plísňových sýrů vyžaduje silná vína s dostatečnou šťavnatostí a hloubkou. Proto si budou dobře rozumět především s červenými víny typu Shiraz nebo Bordeaux. Vyzkoušet je můžete i v kombinaci s portským.