Víno potřebuje chlad a tmu

Jak každý ví, víno by mělo být skladováno na chladném a tmavém místě. Ideální způsob je znám již celou řadu let – jedná se o sklepní prostředí, které dokáže udržet stálou teplotu a zároveň poskytuje tolik potřebný omezený přístup světla. Ale ruku na srdce, kdo jím v dnešní době disponuje? Vždyť i moderní rodinné domky se v dnešní době hojně staví bez podsklepení. Náhražkou, která však dokáže toto prostředí vcelku statečně nahradit, je domácí vinotéka. Tyto takzvané chladničky na víno se v poslední době těší čím dál větší oblibě, stejně tak, jak roste obliba správného uchovávání i podávání vín.

 

Liebherr

 

Ale vraťme se zpátky k chladu a omezenému přístupu světla… Proč jsou tyto dva aspekty těmi nejdůležitějšími podmínkami pro správné skladování vína? A co se stane, když víno takto neuložíme?

Stárnutí nebo zrání vína v lahvi je záhadou. Víno je potravinářský výrobek, který kromě několika miligramů síry neobsahuje žádné konzervační látky a může být někdy uchováváno po celá léta, a to dokonce i bez toho, že by se zkazilo. Někdy může dokonce dlouhodobé skladování jeho kvalitu vylepšit, ale tento fakt bohužel nelze zobecnit, protože i když jsou vína, která po sto letech chutnají skvěle, jedná se o vzácné výjimky. Většiny vín vyrobených pro každodenní spotřebu se to netýká – jejich kvalita se dlouhodobým skladováním nezlepšuje.

Bez ohledu na potenciál stárnutí pro všechna vína obecně platí, že čím chladnější teplota při skladování, tím pomalejší proces stárnutí. Nic proti stojanu na víno v kuchyni nebo obývacím pokoji – určitě je vhodný pro skladování lahví na několik dnů. Pokud však chcete, aby si víno zachovalo svou kvalitu během několika týdnů či měsíců, musí být skladováno při teplotě od 10 °C do 18 °C v závislosti na druhu.

Co se týká světla, tak byly provedeny četné vědecké studie, které zkoumaly vliv světla na víno a všechny zdůrazňují škodlivé účinky krátkovlnného UV záření.  Chuť bílého a růžového vína uloženého v lahvích z čirého skla se výrazně zhoršuje již po čtyřměsíčním vystavení světlu. Skladování v hnědých skleněných lahvích poskytuje ochranu před poškozením za normálních světelných podmínek, ale za podmínek intenzivního osvětlení nebo delšího skladování opět dochází k patrnému zhoršení kvality.

Pokud tedy nemáte temný chladný sklep, kde si můžete uložit svá vína, měli byste hledat alternativní řešení a lednice na víno se tak stává jasnou volbou.